Över 70% utav Svenskarna har ett fondspar på något sätt, antingen via sin tjänstepension eller ett privat fondspar enligt Fondbolagens Förening.

Ur ett internationellt perspektiv så är vi svenskar ovanligt duktiga på att spara i just fonder. Detta tack vare satsningen på fondspar från regeringen under 80-talet med dom såkallade ”Allemansfonderna”.

Kort sagt så fanns det ingen skatt på avkastningen på dessa fonderna, vilket gjorde att det blev väldigt vanligt för gemene man att börja spara i fonder. Du kan läsa mer om detta på vår sida om fondspar.

 

Vanligare och vanligare med andra sparformer

På senare år, i takt med att folk har blivit mer och mer pålästa genom all information som finns lätt tillgänglig på Internet, så har det blivit vanligare att även gemene man börjar investera även i andra sparformer, såsom aktier, investeringsbolag och kryptovaluta.

Nya spännande investeringsformer dyker upp hela tiden, och sprids snabbt tack vare bloggar, Twitter och andra medier. Många utav dom är bra, men det finns också ett flertal tveksamma investeringar – det är därför viktigt att alltid göra sin research innan man hoppar på ett tåg och skickar in sina pengar.

Tyvärr är det vanligt att äldre personer drabbas utav dessa tveksamma investeringar, då man ofta inte är lika skeptisk och källkritisk till informationen på nätet som den yngre generationen är.