Spara i fonder

Ett av dom enklaste sätten att spara på med bra avkastning

Att spara pengar i fonder är någonting som i just Sverige har varit otroligt stort ända sedan slutet på 70-talet, då det infördes stora fördelar kring skatten på avkastningen från fonderna. Mellan 1979-1982 så ökade antalet sparare i just fonder från ca 75.000 till hela 425.000!

1984 kom det stora genomslaget med Allemansfonderna, vilket blev ett enormt populärt sparsätt i Sverige. Avkastningen var skattefri vilket startade en folkrörelse i Sverige kring fondspar. 1990 fanns det hela 1,7 miljoner Allemansfond-konton!

Idag ”sparar” faktiskt nästan varje svensk medborgare varesig dom vet om det eller inte i fonder, detta sker genom det allmäna pensionssystemet.

 

Spara i fonder via ISK eller KF

Att sätta upp ett fondspar gör man fördelaktigast idag på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring. Du kan läsa mer om respektive kontos för och nackdelar direkt här på Sparkontoguiden.se! Kort förklarat så är avkastningen skattefri oavsett vilket vinst du gör på dina fonder – man betalar endast en schablonsumma på hela beloppet som din ISK eller KF är värd.

 

Skillnaden på att spara i fonder jämfört med aktier

För att på ett enkelt sätt förklara, så är en fond kort sagt ett flertal olika aktier ihopklumpade till en. Genom att investera eller spara i en fond så låter man företaget som förvaltar fonden investera pengarna, ofta i olika aktier, och för detta tar dom en viss avgift.

Alla fonder har olika avgifter, varför det är viktigt att jämföra! Ibland kan en fond som presterar väldigt bra avkastning ha en högre avgift, så det är viktigt att inte enbart stirra sig blind på avgiften utan att man också kollar på hur bra avkastning fonden har lyckats prestera historiskt.

 

Fondavgifter

Det är viktigt att ha koll på vilka avgifter man betalar för att äga en fond. Även om man kan tycka att det handlar om lite pengar i sammanhanget med exempelvis 1,6% i avgift, så kan det bli mycket pengar om man räknar med ränta-på-ränta-effekten och ser det långsiktigt på många år.

Ofta har själva fonden en avgift, sedan tar den ”mäklare” du köper fonden genom en slags provision. På senaste tiden har det dykt upp ett flertal uppstickare som lyckats få ner avgifterna ordentligt genom att kapa deras provision.

Ett exempel är Savr, som är en fondplattform där du kan äga över 1 300 fonderna utan att betala provisioner till någon. Resultatet blir att du betalar 30 – 50 % lägre avgifter, varje år. Alltså samma fonder men upp till hälften av avgiften. Läs mer på deras hemsida genom att klicka här.