En gemensam nämnare för alla (nåväl, dom flesta) föräldrar är att man vill ge sitt barn en så bra start som möjligt i livet. I dagens samhälle med den bostadssituationen vi har, så kan det innebära att ha möjlighet att hjälpa dom med exempelvis en kontantinsats till sin första lägenhet, eller pengar för att genomföra den utbildningen som dom drömmer om.

Om du kan vara lite förutseende och börjar spara NU, så kommer du kunna ge dom bästa möjliga förutsättningarna!

 

När ska jag börja spara till mina barn?

Många börjar tyvärr spara först efter att man blivit gravid, eller när man väl fött sitt barn. Detta är såklart bättre än att inte spara alls, men varför inte börja sätta undan en liten slant redan nu – oavsett om du inte har en tanke på barn på flera år framåt?

Om du kan sätta undan en liten slant varje månad redan nu, så kommer det göra en stor skillnad den dagen ditt barn behöver använda pengarna.

 

Ränta-på-ränta

Som i nästan allt sparande så är ”ränta-på-ränta-effekten” magin i det hela.

Vi tar ett exempel:
Du börjar när du är 20 år gammal sätta undan 500kr i månaden och investerar det i en fond som historiskt har genererat en årlig avkastning på 8%.

När du är 30 år gammal föder du ditt barn, och när barnet fyller 18 är tanken att du skall ge ditt barn tillgång till pengarna som du har sparat ihop.

Den 500-lappen du har satt undan varje månad har då tack vare ränta på ränta-effekten gjort att summan är hela 617.796kr!

Detta då förutsatt att exempelvis fonden du valt avkastat 8% per år. Givetvis kan den avkasta både mer och mindre.

Oavsett, så kommer ditt barn att börja sitt vuxna liv med en fantastisk möjlighet att ge sig in på bostadsmarknaden eller fullfölja den utbildningen dom drömt om – kanske både och?