Trött på att pengarna knappt räcker till nästa lön? Då är det här artikeln för dig – det finns några enkla tips som kan göra att dina pengar räcker längre, oavsett din nuvarande ekonomiska situation. Så varför inte börja spara och leva mer ekonomiskt? Här ska vi dela med oss av några knep för att hjälpa dig på vägen till en mer hälsosam ekonomisk vardag!

Sparande är alltid ett relevant ämne, och det blir ännu viktigare i tider av ekonomisk osäkerhet, hög inflation och ökade utgifter. Efter de händelser vi upplevde under 2020-talet, inklusive pandemin och Ukraina-krisen, har många av oss blivit mer benägna att titta på våra utgifter och försöka spara. Låt oss utforska några av de bästa sätten att göra det!

17 praktiska sparförslag för vardagen

Här är en lista med användbara spartips för att kickstarta ditt sparande:

Skapa en budget: Gör en detaljerad plan för dina inkomster och utgifter varje månad för att hålla koll på vart dina pengar går.

Automatiskt sparande: Ställ in en automatisk överföring från din lönekonto till ditt sparkonto varje månad så att du kommer igång med ett regelbundet sparande. Se till att pengarna dras direkt när din lön landat på konto så du är säker på att det blir av!

Prioritera nödvändigheter: Särskilj dina nödvändiga utgifter (mat, boende, räkningar) från icke-nödvändiga (lyxvaror, impulsköp) och minska på de senare.

Minska onödiga abonnemang: Granska dina prenumerationer och avsluta de du inte använder eller behöver.

Prisjämförelser: Jämför priser online innan du handlar för att hitta bästa erbjudandet.

Sparande i matbudget: Planera dina måltider i förväg, storhandla och handla med en lista för att undvika impulsköp.

Låna istället för att köpa: Överväg att låna eller hyra istället för att köpa dyra saker som du sällan använder.

Köp second-hand: Utforska second-hand-butiker och online-auktioner för att spara på kläder och prylar.

Energiförbrukning: Minska din elförbrukning genom att släcka lampor och dra ur oanvända apparater. Eventuellt kan du även överväga att sänka innetemperaturen, inte vädra i onödan under höst och vinter samt duscha kortare. 

Ta kollektivtrafik eller cykla: Spara pengar och minska ditt koldioxidavtryck genom att använda alternativa transportmedel.

Måltidslådor: Förbered matlådor istället för att äta ute för att spara på matutgifter.

Förhandla om räntor: Kontakta dina kreditgivare och förhandla om lägre räntor på lån och kreditkort.

Friskvårdsbidrag: Dra nytta av arbetsgivarens friskvårdsbidrag för att få gratis eller rabatterad träning.

Köp begagnad bil: Om du behöver en bil, överväg att köpa en begagnad istället för en ny för att undvika lika hög värdeminskning.

Jämför telefon- och bredbandsavtal: Hitta det mest kostnadseffektiva telefon- och internetavtalet genom att jämföra olika erbjudanden.

Hållbart köp: Tänk på hållbarheten i de produkter du köper för att undvika att behöva byta ut dem ofta.

Betala av lån: Prioritera att betala av lån och krediter med hög ränta för att minska dina räntekostnader.

Dessa enkla och generella tips kan hjälpa dig att förbättra din ekonomi och spara pengar i vardagen!

Pengar över? Dags att sätta dem i arbete

När du börjar spara kommer du snart att ha mer pengar tillgängliga. För att säkerställa att dina besparingar växer, bör du överväga att investera dem. Inflationen minskar värdet av dina pengar över tid, så att placera dem på exempelvis ett vanligt sparkonto med ränta kan vara en god idé!

(Annonssamarbete) Tabellen nedan uppdateras löpande och presenteras tillsammans med Compricer som jämför bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer och öppna sparkonto hos en eller flera aktörer samt se aktuella sparräntor även för längre bindningstider!

Inspiration: Vill du fördjupa dig ännu mer i ämnet sparkonton? Besök vår omfattande guide och hitta Bästa sparräntan idag!

Så där har du det, några tips och idéer för att hjälpa dig spara och hantera dina pengar mer effektivt.

Vi önskar dig lycka till på din sparresa!
Sparkontoguiden