Att hitta den perfekta banken kan vara en riktig huvudvärk – och dessutom variera beroende på vad man har för specifika behov. Bankdjungeln är full av alternativ och det kan vara svårt att veta vilken som är det bästa valet för just dig. Men lugn, vi har svaret! Här kommer vi att avslöja vilka banker som toppar listan när det gäller kundnöjdhet, enligt Svenskt Kvalitetsindex. Oavsett om du är intresserad av bolån, privatlån, sparande eller företagsbank, så har vi svaren.

Så hur fungerar egentligen denna undersökning om bästa banken enligt SKI? I den senaste rundan, som ägde rum 2022, deltog över 21 000 privatpersoner och företag som fick möjlighet att uttrycka sin åsikt om sina banker. Svaren strömmade in under de sista månaderna på året, och kundnöjdheten mättes på en skala från 0 till 100 för att utse de absolut bästa bankerna enligt SKI. Resultatet är en imponerande lista över:

  • Bästa banken för privatkunder
  • Bästa banken för företagskunder
  • Bästa banken för bolån
  • Bästa banken för privatlån
  • Bästa banken för sparande i värdepapper

Nedan kommer vi att ge dig en tjuvtitt på de banker som lyckades kamma hem de högsta poängen.

Sparbankerna: Sparbankerna har klättrat högt på listan, och det är ingen slump. Vad är då deras hemlighet? En stark relation till sina kunder. Ingenting slår känslan av att kunna ringa till sitt lokala bankkontor och få snabb hjälp. Personlig service i kombination med ett brett utbud av tjänster är deras signum, och det verkar fungera alldeles utmärkt för både privatpersoner och företag.

Avanza: Avanza är banken för de som älskar att ha koll på sina pengar. Med ett brett utbud av sparkonton, fonder och aktier som du enkelt kan hantera via deras app eller hemsida, har de tagit toppositionen när det kommer till sparande i värdepapper. De erbjuder även bolån för de som är intresserade av att köpa sitt drömhus.

SBAB: SBAB är kungen av bolån. Med konkurrenskraftiga räntor har de lyckats vinna många nöjda kunder. Om du letar efter det bästa erbjudandet när det gäller bolån, är SBAB definitivt en bank att överväga.

Länsförsäkringar Bank: Länsförsäkringar Bank är en fullservicebank som får höga betyg både inom privatbank och bolån. De erbjuder en komplett paketlösning med försäkringar, bankkonton, bolån och fondsparande, allt under ett och samma tak. Dessutom har de lokala kontor som många uppskattar.

Skandia: Skandia är en annan bank som rankar högt hos både privatpersoner och företag. Vad som gör dem unika är att de delar alla överskott med sina kunder och inte med externa aktieägare. De erbjuder också gratis bankkort det första året.

Handelsbanken: Enligt Svenskt Kvalitetsindex, är Handelsbanken fortfarande den storbank som får bäst betyg överlag. De har även höga betyg inom privatlån.

Så nu vet du vilka banker som får högst betyg enligt Svenskt Kvalitetsindex. Det är en bra startpunkt när du letar efter den perfekta banken för dig.

Är du på jakt efter bästa möjliga bolån?

I så fall bör du också kika på hur ovan banker står sig i dagens konkurrens och om deras erbjudanden inom bolån verkligen är de bästa idag. 

(Annonssamarbete) Tabellen nedan uppdateras löpande och presenteras tillsammans med Compricer som jämför olika aktörers aktuella erbjudanden inom bolån. Klicka gärna vidare för att läsa mer!

Tips: Om du är intresserad av att lära dig mer om sparkonto kan du även klicka dig vidare till våra guider Bästa sparkontot och Bästa sparkontot för företag!

Vi önskar dig lycka till i bankdjungeln!
Sparkontoguiden